U bent hier: blog

Aantrekkelijke gemixte voeding op borden van Schönwald

In het Gentse ziekenhuis AZ Sint-Lucas gingen coördinator diëtiek Valerie Wandels en coördinator productie voedingsdienst Piet Beelaert de uitdaging aan om gemixte voeding aantrekkelijker te presenteren aan patiënten met slikproblemen. Ze bieden tot puree gemixte worst, zalmfilet of groenten aan die er toch uitzien als normaal eten dankzij aangepaste recepturen en kunststofvormpjes.

Bij slikproblemen wordt er volgens Valerie vaak gedacht aan geriatrische patiënten, maar ook jongere mensen kunnen hiermee geconfronteerd worden. Deze patiënten kregen vroeger bergjes waarvan ze niet wisten wat het was. Daardoor hadden ze weinig eetlust en raakten ze soms ondervoed.

“Voor mensen die ‘normaal’ eten, ziet een worst met textuur van flan er misschien vreemd uit, maar voor wie gewoonlijk niet veel meer dan babyvoeding voorgeschoteld krijgt is dit een enorme vooruitgang”, zegt Piet Beelaert.

De gerechten worden eerst bereid zoals ze dat voor alle andere patiënten doen. Vervolgens worden vlees of vis, aardappelen en groenten apart gemixt, kruiden en bindmiddel toegevoegd om daarna alles apart in vormpjes te scheppen die het oorspronkelijke uitzicht van het product hebben. Dan gaat alles in de diepvries waar de gerechten drie maanden houdbaar zijn. Wil de patiënt worst met erwtjes, dan haalt men alles uit de vormpjes en schikt men het op borden en gaat het in de oven. Hiervoor werkt ziekenhuiskok Piet graag met de borden van Schönwald. De twee -en drievaksborden maken immers een verzorgde presentatie mogelijk.


“De eerste commentaren zijn alvast lovend”, zegt Valerie. “Vandaag hebben we stoofvlees, vol au vent, gehaktballetjes, rundsburger, varkensgebraad, lamsepigram, braadworst, hamburger, varkensfricassee, kabeljauwfilet, zalm, wortelen, boontjes, bloemkool, broccoli, romanesco, erwten en perzikschijfjes op het menu staan. We hopen dan ook die menukaart snel verder uit te breiden. Als we de juiste vorm hebben, is alles mogelijk.”

30 oktober 2017 - Axelle Van Maele
Tags :interessant, nieuw